En klassiker blant julegodis er brente mandler. Denne oppskriften er nesten sunn, mandlene er nemlig kun omkranset av et tynt lag med knekk.
- 500 g mandler
- 0,5 dl vann
- 150 g sukker
- 1 ss smør
Bland vann og sukker i en kjele. Kok opp og la sukkerlaken koke i 2-3 minutter. Ha i mandlene.
Det er viktig å røre hele tiden til sukkeret rundt mandlene krystalliseres, og mandlene blir gråaktig.
Skru opp varmen, rør videre til sukkeret smelter igjen og får en jevn, pen karamellfarge.
Pass på så ikke sukkeret blir brent. Bland så i smøret.
Smør en langpanne med soyaolje. Hell mandlene i langpannen, og ta dem fra hverandre med en gaffel. La dem bli helt kalde.
Oppbevar dem i en tett boks eller i glass på et tørt sted. Ha gjerne i bitte litt melis så de ikke klistrer seg i hverandre.
Heisann, jeg heter Magne og jobber i VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av anbefalingene på Lesernes VG helgespesial. Håper det er ok at jeg bruker bildet ditt, god helg!
SvarSlettHei. tusen takk for et fint forslag, bra oppskrift og beskrivelse av fremgangsmåte. dette fikk jeg kjempelyst til å prøve. :)
SvarSlettskal se mere på bloggen din =)
mvh vibeke
Oj, det var ikke verst, Magne! Takk skal du ha, greit med litt drahjelp til bloggen!
SvarSlettVibeke: Håper du finner mye annet godt rundt om på bloggen. I tillegg til mandler lagde jeg marengs i går også, etter oppskrift fra i fjor: http://matmedmonkis.blogspot.com/2010/01/marengs-med-kanel-og-ristede-mandler.html
Hei, det lønner seg å "riste" mandlene i en panne først :-)
SvarSlettFin oppskrift :-) enig at mandlene bør ristes først. også er det innmari godt med en ts kanel og en ts med vaniljesukker!
SvarSlettDu glemmer å riste mandlene i 10 minutter på 200gr i ovnen først. Ellers så er denne oppskrifen nøyaktig lik Ingris Espelid Hovigs. Det er ristingen i ovnen som "gjør" mandlene, viktigst av alt. Nydelig.
SvarSlettTakk for tips om kanel, det høres godt ut! Jeg var ikke klar over at dette er samme oppskrift som Ingrid Espelid sin, kult!
SvarSlettNår det gjelder å riste mandlene litt først, så hopper jeg med vilje over den delen, da mandlene blir nok ristet i den øvrige prosessen, og får den rette ristede smaken. Mener jeg :)
Jeg og ei vennine prøvde oss på brente mandler i dag. men snakket først med ei "husmor" som fortalte at jeg IKKE burde lage så mye av gangen siden det ville komme til å bli vansklig, og mislykket. så prøvde en annen oppskrift med 1 dl mandel, 1 dl sukker og 1 dl vann. men den fikk ikke vi til å bli bra. tror jeg prøver oppskriften din allikevel neste gang. :-)
SvarSlettnok en hilsen fra vibeke =)
Disse var gode!
SvarSlettDenne oppskriften på brente mandler har jeg ikke sett før, MÅ prøves;-)
SvarSlettHåper det blir like godt som dine ser ut!
Noen rister mandlene først, andre gjør ikke. Vi har aldri drevet med forhåndsristing,- de smaker knallgodt uten også.
SvarSlett