lørdag 27. februar 2010

Pai med kylling og asparges

Drømmer du om sommer? Piknik i parken eller sommerfest i hagen? Da er pai tingen å lage!
Du kan ha praktisk talt hva som helst i en pai, men denne er en klassisk kylling- og aspargespai.


Oppskrift:
  • 300 g kyllingfilet
  • en bunt asparges
  • en bunt persille
  • en halv pakke cherrytomater
  • 1 ts timian
  • 1 ts rosmarin
  • 1/2 ts paprikapulver
  • salt & pepper
  • 2 hvitløksbåter
  • 3 ss olivenolje
  • 3 egg
  • 2 dl fløte
  • en pakke paibunn eller butterdeigplater

Skjær opp kyllingen i små biter og mariner i timian
rosmarin, paprikapulver, 2 grovhakkede hvitløksbåter, 3 ss olivenolje i en times tid.


Knekk av nedre del av aspargesstilkene, skjær de opp i mindre biter og stek dem raskt i en panne noen minutter, og legg til side.

Stek kyllingen, ta ut hvitløksbåtene etter steking.

Lag paibunnen slik det står på pakken, eller lag bunn av butterdeig.


Visp sammen 3 egg, 2 dl fløte, litt timian og persille.
Få tak i tre egg...

...knekk dem i en bolle...

...og visp inn 2 dl fløte

Krydre med salt og pepper.
Bland dette sammen med aspargesen og kyllingen, og hell det hele over den bunnkledde paiformen. Pynt med aspargestoppene og halve cherrytomater.

Stekes på 200 grader i 40 minutter.


onsdag 24. februar 2010

Hjemmelaget te for kalde vinterkvelder


Snøen har ligget i to og en halv måned i regnbyen. Det er kaldt og slapsete, og selv turer til butikken er tyngre enn vanlig når snøen rekker deg til langt over hodet.

Da er det deilig å sitte inne, se andre slite se gjennom løypene i Vancouver og selv slappe av med beina på bordet og den største koppen du kan finne fylt med selvlaget te.

Du trenger:
2 -3 ts grønn te i løsvekt
en stor kanlestang, lett knust
3-4 skiver fersk ingefær
1-2 små eplebåter
5 dl vann

Putt teen og krydderet i en tekanne og fyll på med nykokt vann. La trekke ca 10 minutter



søndag 24. januar 2010

Fisk i kokoskarri

Vil du ha virkelig god lukt på kjøkkenet like godt som det lukter lager du denne retten. Heldigvis smaker maten like godt som den lukter, av krydder, kokos og lime.

Du trenger:
400 g fileter hvit fisk

1 ts finrevet ingefær
1 ts gurkemeie
2 ts spisskummenfrø
1/2 ts malt kardemomme
1 stang kanel
3 nellikspiker
malt svart pepper
1/2 ts chilipulver

2 ss olje

1/2 hakket rødløk
1 hakket tomat
saften fra 1 lime

2 dl kokosmelk

Begynn med å riste krydder for å lage egen karri.
Ha i spisskummenfrø, kanelstang knust mellom fingrene eller med bredsiden av en kniv, nellikspiker og kardemomme i en liten kjele og rist det hele på middels høy varme i noen minutter. Rør rundt med en tresleiv. Ta pannen av ovnen og ha i pepper og chilipulver.

Skrap av skallet av ingefær med en skje. rasp opp og gni det sammen med gurkemeie på fisken.


Varm oljen i en gryte, sammen med hakket rødløk, en hakket tomat og saften av en halv lime. La koke i 5 minutter.

Tilsett kokosmelken, de ristede krydderne og la det hele småkoke i 10 minutter.
Ha oppi fisken, og la det småkok videre i 8-10 minutter, rør inn resten av limesaften og smak evt til med mer chilipulver.

Anbefalt musikk til denne retten må være Harry Nilsson med "Coconut"


søndag 10. januar 2010

Stekt steinbit med tomat- og bønnesalat

Enkel hverdagsmiddag!


Til to personer trenger du:

2 store steinbit fileter

Marinade:
2 ss sambal olek (eller annen chillipaste)
korianderfrø, knuste i morter
en hvitløkbåt knust i morter
en skvis av en sitron

6 poteter delt i båter

Salat
10 cherrytomater delt i fire
en pakke aspargesbønner
1 ss sennep
2 ss olivenolje
salt og pepper


Slik gjør du:
Bland sammen sambal olek, hvitløk, korianderfrø og sitron, og mariner fisken i minst en time i dette.


Hvis du vil ha sprø skorpe på fiskefiletenkan du vende den litt i potetmel før du steker.

Stek på medium varme til fisken er gjennomstekt.

Salten er lett å lage. Skjær opp tomater, rens aspargesbønner ved å snitte den i endene og gi dem et raskt oppkok ( 1-2 minutter). Bland sammen dressing av sennep, olivenolje og salt & pepper.
Serveres med potetbåter, som du finner oppskriften på et stykke nede i denne bloggposten.

onsdag 6. januar 2010

Marengs med kanel og ristede mandler

Jeg hadde 4 eggehviter igjen etter at jeg laget sitronfromasj nyttårsaften. De la jeg i kjøleskapet og 2010s første godis ble et naturlig valg. Pikekyss (marengs) som smelter på tungen er vanskelig å motstå. Er de tilsatt et dryss av kanel, og deilig ristede mandler i tillegg, er i alle fall jeg solgt!

Det finnes mange oppskrifter på marengs /pikekyss), men det enkleste er ofte det beste (Ok da. Avslørt. Så har jeg ikke prøvd de andre oppskriftene. Men det er kun fordi denne faktisk funker!)

Du trenger:
4 eggehviter
200 g sukker
kanel
en neve mandler, hakket og ristet på tørr panne
  • Pass på at bollen marengsen skal piskes i er helt ren og tørr, uten fett. Eggehviten må ikke ha spor av eggegule i seg, ellers vil ikke eggehviten bli stiv, uansett hvor mye du pisker.
  • Så er det bare å hive det oppi mixmasteren/min nye venn Ken Wood og la han gjøre jobben. Pisk til det blir stivt. Bland i de hakkede og ristede mandler.
  • Fordel dem som topper på et bakepapirkledd brett, og strø på kanel til slutt.

  • Stekes først på 150 grader i 10 minutter med døren på gløtt (legg f.eks en tresleiv i klem i ovnsdøren).
  • Stekes så i 100 grader i 90 minutter.
  • Oppbevares i tett boks, men det spørs om de kommer så langt!

søndag 3. januar 2010

Torsk med druer og ristede mandler


Det er en superenkel smaksbombe av en torskeoppskrift dere får av meg i dag. Faktisk så fant jeg opprinnelig oppskriften på en pakke frossen gourmetorsk, men jeg har endret litt på den.




Du trenger:
2 stk torskefiletbiter
en neve madler, hakket
20 steinfrie druer delt i to
1 /2 sitron
olje
griljermel
salt & pepper


Begynn med å riste de hakkede mandlene i en tørr panne.


Vend fiskefiletetene i griljermel, salt & pepper. (Du kan droppe griljermel hvis du vil)
Stek fisken i litt olje, i ca 4-5 minutter på hver side, på medium varme.
Skvis over saften fra en halv sitron, hell de halve druene og mandler over når du snur fisken.


Server med kokt ris.

Ribbe med garantert sprø svor

Sprø svor er et must på svineribbe, og her er den ikke så veldig hemmelige oppskriften på hvordan få det til!


Oppskrift:
Midtribbe eller tynnribbe, 500 g pr person
salt
pepper
2 dl vann

epler
svisker

1. Dersom du har frossenribbe må den tines opp i kjøleskapet to dager før bruk. Bruk en skarp kniv (gjerne tapetkniv!) og rut opp svoren når ribben er halvtint. Da er det lettest.

2. Dagen før steking smører du ribben godt inn med salt og pepper, pakker det hele inn i aluminiumsfolie og lar det stå i kjøleskapet natten over.

3. Legg ribben i en langpanne, med en asjett under, slik at midten blir høyere og fettet kan renne av. Hell 2 dl vann i langpannen. Dekk det hele med aluminiumsfolie og la stå i 230 grader i ovnen i 45 minutter. Slik vil svoren sprekke og ribben blåse seg litt opp.


4. Ta av folien, senk temperaturen til 200 grader og stek ribben i ca 2 - 2 1 /2 timer (lengre steketid for større ribbe, kortere for mindre stykker eller tynnribbe)

5. Epler skjært i båter og svisker legger du i aluminiumsfolie, lukk i gjen og stek dette sammen med ribben siste 15 minutter. Sunsweet svisker har mest smak, hold dere unna billig-merkene for denne gang!


6. Som regel vil ribben få sprø svor av seg selv, men dette trikset garanterer sprø svor (så lenge du passer på!): De siste 5 minuttene putter du ribben øverst i ovnen, skrur opp varmen til 250 grader og tar på grillelementet og på null komma niks kommer svoren til å sprette opp som popcorn! Men pass på hele tiden for svoren kan raskt svi seg.

7. La ribben hvile 15 minutter før du skjærer opp.

Server med tykk brun saus, kokte poteter, og hjemmelaget surkål og gulrøtter.

PS! Hva med en forfriskende sitronfromasj til dessert?

PPS! Dette blir det rester av. neste dag deler du opp ribberestene i mindre stykker, hell på rikelig med søt chillisaus og varm opp i ovnen i 20 minutter.