tirsdag 8. mars 2011

Moussaka

Da sekretæren min skulle over fjellet på businessreise, fikk jeg være med i kofferten, for jeg var blitt invitert til å gjestekokkelere på det splitter nye kjøkkenet til en av hennes venninner utenfor Oslo. Og gjett om det var populært!


På menyen sto det ekte moussaka, grekernes nasjonalrett.

Til fire sultne, voksne personer trenger du:
450 g kjøttdeig
2 auberginer
1 squash
1 løk
Hvitløk etter smak, jeg brukte en hel kinesisk hvitløk
2 bokser hakket tomat
1 ss balsamicoeddik
salt
pepper
2 ts tørket oregano
1 ts kanel

Bechamelsaus:
100 g smør
3 ss mel
7 dl melk
2 egg
50 g revet parmesan
200 g revet ost til gratinering


Stek kjøttdeig i litt olivenolje,finhakk løken og stek det sammen med kjøttdeigen.
Tilsett hakket hvitløk, salt, pepper og oregano.


Ha i to bokser hakket tomater og la det koke opp.


Vask og skjær opp auberginer og squash i 5-8 mm tykke skiver. Stek dem i en tørr panne.


Sausen lager du ved å smelte smøret og røre inn hvetemelet til jevning. Spe gradvis med melken til en jevn saus. La det småkoke noen minutter. Smak ti lmed salt og pepper, og tilsett revet parmesan. Ta det av varmen og rør inn to egg til slutt.


Smør en lasgneform og ha i lagvis kjøttsaus og augbergin/squash. Til slutt heller du på bechamelsausen og revet ost på toppen.


Stek i 185 grader i 45 minutter.
Server med gresk salat (tomater, grønn paprika og agurk, og fetaost) og varme baguetter.

Jeg er en høflig gjest som tørker opp etter meg!

Må prøvesmake vinen...

lørdag 5. mars 2011

Fastelavnsboller

I morgen er det fastelavnsøndag og da må du spise boller. Hvorfor vet jeg ikke, men godt er det, med krem og bringebærsyltetøy inni!



Til 16 boller trenger du:

50 g gjær
3,5 dl h-melk
100 g smør
100 g sukker
500 g siktet hvetemel
1/2 ts kardemommme
1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt

Slik gjør du:
Varm stekeovnen til 250 grader.

Smelt smør, ha i melk og varm det opp til det vår ca 37 grader. Bruker du fersk gjær smuldrer du det i væsken og rører ut gjæren. Bruker du tørrgjær (som jeg), blandet du det sammen med sukker, salt, bakepulver, kardemomme og mel. Dette elter du sammen til en lett og smidig deig. Hos meg er det Ken Wood som får den jobben!

La deigen heve på et lunt sted i ca en halv time.

Trill ut 16 boller, hev de igjen under plast i 20 minutter.


Vil du ha "glatte" boller kan du pensle de med et sammenpisket egg. Bollene stekes i 8-10 minutter, og avkjøles på rist.

Server med pisket krem og syltetøy. Dryss gjerne litt melis på toppen!
PS! Heter det forresten fastelavensboller, eller fastelavnsboller?

søndag 19. desember 2010

Sitron- og ingefærkaker


Denne go'biten fant jeg på Tine sin iPhone-app, da jeg var på jakt etter julekaker med sitron og ingefær, en deilig kombinasjon. Heldigvis ble det vellykket!

Du trenger:
Ca 15-20 mandler
100 g smør
1 dl sukker
1 ts malt ingefær
revet skall av en sitron
1 ss lys sirup
2.5 dl mel
1 ts bakepulver

Grovhakk mandlene. Resten av ingrediensene blander du i en food processor. Kjør til du har en deig, men ikke for lenge.

Strø litt mel på bordet, og kna de hakkede mandlene inn i deigen.


Del deigen i seks deler, rull dem til fingertykke pølser, som du trykker lett ned med fingrene. Legg dem på bakepapir på en stekeplate og stek på 175 grader i 10-12 minutter.

 Når de er ferdig skjærer du dem i biter på skrå. Når de fremdeles er litt varme og myke er det enklest.


God jul og spis godis med god samvittighet!

torsdag 16. desember 2010

Brente mandler

En klassiker blant julegodis er brente mandler. Denne oppskriften er nesten sunn, mandlene er nemlig kun omkranset av et tynt lag med knekk.


Du trenger:

  • 500 g mandler 
  • 0,5 dl vann 
  • 150 g sukker 
  • 1 ss smør 
Det er viktig å røre hele tiden til sukkeret rundt mandlene krystalliseres, og mandlene blir gråaktig.


Skru opp varmen, rør videre til sukkeret smelter igjen og får en jevn, pen karamellfarge. 
Pass på så ikke sukkeret blir brent. Bland så i smøret. 




Smør en langpanne med soyaolje. Hell mandlene i langpannen, og ta dem fra hverandre med en gaffel. La dem bli helt kalde. 


 Oppbevar dem i en tett boks eller i glass på et tørt sted. Ha gjerne i bitte litt melis så de ikke klistrer seg i hverandre. 

mandag 18. oktober 2010

Tilslørte bondepiker

Slafs! Nå er det herlige norske epler å få tak i, og noe av det beste du kan lage av det er  tilsølte  tilslørte bondepiker. Ikke tar det lang tid heller.



Til to porsjoner trenger du:
3 epler
3 ss sukker
en dæsj vann

3 skiver gammelt brød
4 ss sukker
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
3 ss smør

2 dl kremfløte

Skrell eplene, skjær dem i passe store biter, og kok dem opp sammen med sukker og vann i en kjele med lokk, til det faller sammen og lett blir til mos. Avkjøl.



I mens kjører du brødskivene i en kjøkkenmaskin til det blir smuler. Dette steker du sammen med smør, sukker kanel og kardemomme på sterk varme slik at det blir karamellisert - men ikke brent. Avkjøl.



Visp fløten stiv til krem.

Når alt er avkjølt legger du krem, eplemos og brødsmuleblanding lag på lag tre ganger i et høyt glass. Pynt gjerne med et mynteblad eller to.

NB! Det er viktig å legge desserten i glassene like før servering, ellers vil smulene bli myke og ikke crunchy!

Har dere forresten sett siste nummer av Maison Vin & Mat? Sjekk ut spalten Nytt på nett. Der er jeg, og sekretæren min klarte også å snike seg med!


onsdag 29. september 2010

Hjemmelaget burger på grillen

Kalenderen viser slutten av september, om morgenen er det rim på bakken og? Jeg vurderer å bytte ut kokkejakken med lusekofte. Hva er vel mer naturlig enn å da finne frem grillen? Her i Bergen har det strengt tatt ikke vært sommer i år, så grillen har vært lite i bruk. Da det så ble meldt syv hele dager med strålende sol, bare måtte jeg lage disse saftige burgerne.

Til 4 store burgere trenger du:
350 g kjøttdeig eller karbonadedeig for en litt magrere variant
en kvart løk, hakket
et hvitløksfedd hakket
en kvast fersk koriander
to ts potetmel
ett egg
salt
pepper
litt cumin og korianderfrø støtt i morter


Slik gjør du:
Dette er så enkelt! Ha alt i kjøkkenmaskin: hakk løken først, ha så i kjøttdeigen litt av gangen, knekk et egg og ha oppi og ha i krydderet og potetmel. La maskinen gjøre jobben med å bland godt. Lag fire store burgere, det er lettere å forme dem pent hvis du er litt fuktig på hendene.








Pass på at grillen er varm nok, (men ikke for varm! Svir du halen er det for varmt!) Legg burgerne på
risten og grill i 3-4 minutter på hver side (tiden kommer litt an på temperaturen.)

Grill gjerne mais og tomater i samme slengen, og ikke minst - marsmallows.... slafs!

søndag 12. september 2010

Pasta med scampi og hvitvin- og ostesaus

Vil vil ha en enkel vri på pastaretten? Denne retten er både enkel, men ikke minst veldig smakfull. Oppskriften har jeg funnet på allrecipe, da jeg søkte på pecorino-ost, som ble kjøpt inn fra Italia i sommer.


Til en romantisk middag for to trenger du:

  • 225 g pasta
  • 30 ml olivenolje
  • 30 g smør
  • 3 hvitløksfedd
  • 200 g scampi (reker går og bra)
  • 90 ml hvitvin
  • 60 ml saft fra en sitron
  • en klype paprikapulver
  • en neve hakket fersk basilikum
  • salt
  • 75 g cherrytomater, halverte
  • 7 g raspet Pecorino Romano ost (annen parmesanost funker og)
  • litt hakket persille til pynt

Kok opp pasta al dente. Bruk gjerne en litt morsom type pasta! Når pastaen er ferdigkokt lar du den renne godt fra seg. Ha alt i en stor bolle.

Varme oljen og smøret i en stekepanne på medium varme til smøret er smeltet. Ha i hvitløken og rør rundt i 2-3 minutter.


Ha i skrelte scampi (husk å fjerne tarmstrengen på forhånd!). Stek i 4-5 minutter mens du rører. Rør inn vin, sitronsaft, paprikapulver, basilikum og salt og la det koke et par minutter til.


Ha i halve cherrytomater og la koke i ett minutt til. Ta det hele av varmen og hell alt over i bollen med pastaen. Spre på med revet ost og persille, og rørt det hele god sammen, før du serverer.