søndag 28. september 2008

Spaghetti bolognese - og drømmen om en stor fet tjykling

Hei igjen!

I dag tenkte jeg å teste ut en god italiensk oppskrift. Spaghettien over alle spaghettier, nemlig bolognese, eller spaghetti med kjøttsaus som den så traurig også kalles.
Hemmeligheten for å lage skikkelig god bolognese er ingredienser som bacon,
gulrot og selleri i sausen.

Jeg begynner med å skjære opp gulrot, selleri og bacon i små terninger. Måtte passe på litt, kniven er sylskarp! Dessuten anbefales det ikke å sette seg oppå skjærebrettet, men siden jeg liker å drive med apestreker så får jeg lov.

Alt dette surres sammen med litt olje i en gryte. Etter noen minutter tilsetter jeg en pakke kjøttdeig, og presser oppi en hvitløksbåt, og steker til kjøttet er brunt. Litt lysere enn meg, men litt mørkere enn fotsålene mine.

Oj, holde på å glemme vannet til spaghettien! Kok opp litt lettsaltet vann med en spiseskje olivenolje, og tilsett spaghetti når det fosskoker.

Aller helst skulle jeg laget saus med hakket tomater på boks, men det hadde jeg ikke i dag. Men det blir nesten like bra med Toro Spaghettisaus på pose, fordi jeg har brukt så mange andre spennende ingredienser til å sprite opp sausen med. Fulgte anvisningen på pakken, og tilsatte litt salt og pepper og oregano.
Mens både sausen og spaghettien putret på ovnen, så tok jeg meg en liten blund mellom grytene. Kan dere tro hva jeg drømte??? At min gode venn Store Fete Tjykling var middagen min! Huff og hu!














Men jeg kom raskt til meg selv igjen og, og begynte å lage en deilig salat av raspet gulrot, hjertesalat, cherritomater, paprika og agurk i små biter. spredte på med litt olivenbolje og drysset på litt tørket basilikum og salt og pepper, sånn at det passer til bolognesen.
Klar til servering!

søndag 30. mars 2008

Biff med hasselbakte poteter og balsamicosaus


Dette er en skikkelig god middag for små og store apekatter. Beregn litt tid hvis du vil at det skal bli ekstra godt!


Dette er hva jeg brukte til meg selv og en gjest:
  • To biffer ytrefilet eller entrecôte av okse
  • 6 poteter
  • 1/2 brokkoli
  • 2 gulrøtter


Marinade:

  • Litt soyaolje
  • 1 liten rød chili
  • kvernet pepper
  • et fedd hvitløk
  • et par opphakket korianderblader
  • 1 ts balsamicoeddik


Balsamicosaus:

  • 2 ss smør/margarin
  • en liten bit selleristang
  • en liten gulrot
  • 1 dl rødvin
  • 1/2 dl balsamicoeddik
  • 2 dl buljong
  • 2ss honning
  • 1ss soyasaus
  • litt salt
  • litt malt hvit pepper
  • 2 ss maisennajevning for mørke sauser


 Slik fikser du marinade til biffen:

Jeg begynte med å marinere biffene. Jeg prøvde så godt jeg kunne å blande par spiseskjeer soyaolje med balsamicoeddik, men de forblir like store fiender som King Kong og Godzilla. De kommer ikke overens altså. Men jeg tvang de i samme bolle, sammen med presset hvitløk, kvernet pepper, koriander og en opphakket rø chilli (Pass på å skrape ut frøene først, ellers kan det fort bli litt for hett!). Putt marinaden og biffene i en plastpose og la det hele marinere i kjøleskapet en times tid.

Hasselbakte poteter

Hasselbackpoteter (som det egentlig heter) er kjempegodt! Det er ikke så vanskelig å lage som det kan se ut:
Vask potene godt og skjær dem i tynne skrive, men ikke helt gjennom. Legger du potetene i en tresleiv eller skje mens du skjærer, går det lettere. Potetene pensles med litt olje og salt og pepper. Stekes på 225 grader i ca. 30 minutter (det kommer litt an på ovnen).


Sånn lager du balsamicosausen


Selve hemmligheten med dette festmåltidet er sausen. Mmmm... Min gode kompis Ovvjé og jeg fant denne oppskriften i en kokebok og siklet etter å prøve:


  • Først måtte jeg hakke opp selleri og gulrøtter i bitte små terninger. 
  • Dette freses i halvparten av matfettet i noen minutter. 
  • Tilsett buljong, vin, og nesten all eddiken, kok opp og tilsett soyasaus og honning.
  • La sausen koke under lokk i ca 10 minutter. 
  • Sil sausen og smak til med salt og pepper. 
  • Tilsett maisennajevning og kok i et minutt. 
  • Visp inn resten av matfettet og balsamicoeddiken.





  • Da var sausen klar. Men i mellomtiden koker du opp lettsaltet vann til grønnsakene, og skru på stekeplaten til biffene (som du har tatt ut og latt stå ute av kjøleskapet en stund for å få romtemperatur før steking).

    Det gjelder å ha tungen rett i munnen når man skal gjøre mye på en gang. Selv liker jeg å ta men en liten pust i bakken når det koker som verst. Tror jeg prøversmaker jeg litt av vinen.... deilig!



    Tid for å steke biffen!

    Biffene stekes på sterk varme ett minutt på hver side, så skrus varmen med og biffene steks på et par minutter til på hver side. Da er de medium stekt. Jeg bruker ikke stoppeklokke eller noe, men instinktet sier når det er ferdig.

    Mmmm... Gleder meg til å spise dette! Hadet!