søndag 20. desember 2009

Peppersnitter, eller; "pepperkaker med smak"

Det finnes sikkert like mange oppskrifter på pepperkaker som det finnes julekaker. Denne oppskriften er fra BT-magasinet forrige lørdag, og inneholder en klunk konjakk, fersk ingefær, kokosmelk og masse deilig julekrydder. NB! Deigen lages en dag før du baker ut papperkakene.

Oppskrift:
400 g råsukker
250 g usaltet smør
500 g lys sirup
2 dl kokosmelk (evt. fløte)
3 ss raspet fersk ingefær
2 ss kanel
1/2 ss nymalt pepper
1/2 ss malt nellik
3 ss konjakk
1 kg mel
2 ts bakepulver

Slik gjør du:
Skrap skallet av ingefæren, og rask det med en fin rasp, og kast de groveste fibrene.
Dersom du vil ha mest mulig kryddersmak, kan du ha i litt hel nellik, kanelstang og hele pepperkorn i en morter og støte og kverne til det hele er blitt finmalt. Suppler gjerne med litt ferdigmalt kanel og nellik.

Smelt smør, ha i sukker, sirup, kokosmelk og ingefær. Varm opp til det småkoker, og ta det av varmen. Bland inn det andre krydderet. Når alt er kjølt litt ned tilsettes konjakk (jeg har brukt Grand Marnier), så rører du inn nesten en hel kg mel. La litt mel være igjen til utbaking.


Deigen setter du kald i kjøleskapet til neste dag.
Siden kakene heter peppersnitter så skal man egentlig skjære ut ruter, men det er ikke så gøy som å presse ut figurer med pepperkakeformer!

Pepperkakene skal stekes i ca 180 grader i 8-10 minutter. Helt nøyaktig er vanskelig å si, det kommer an på ovnen og hvor tynne kaker du har laget. 


Bøy og tøy må til etter en hard bakeøkt!
God jul!


7 kommentarer:

Lars Martin Poverud sa...

Det hørtes skikkelig godt ut. "Vanlige" pepperkaker blir ofte ganske kjedelige.

Og forøvrig må jeg si at jeg og min bedre halvdel alltid gleder oss til nye innlegg her. Monkis er den søteste kokken noensinne!

Monkis sa...

Koselig å høre! Dere må ha god jul og god bakst! (NB! Denne oppskriften gir en gedigen porsjon pepperkakedeig, så det halve er i grunnen nok...)

Gry sa...

Jeg ønsker deg og dine, ei riktig god romjul. Juleklem : )

Anonym sa...

Dette skal jeg prøve, hvor mange grader har du på ovnen?

Monkis sa...

Hei, ser at jeg har glemt å få med at pepperkakene skal stekes i ca 180 grader i 8-10 minutter. Helt nøyaktig er vanskelig å si, det kommer an på ovnen og hvor tynne kaker du har laget.

Monkis sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Martin sa...

Pepperkakeoppskrifta er kjempegod.
Det ble stor suksess i fjor. Så i år skal den brukes pånytt.