tirsdag 11. september 2012

Grønnsakssuppe med kjøttboller

Høsten er definitivt her, og høst er for meg tid for suppe. Det aller første sekretæren min lagde på heimkunnskapen da hun gikk på barneskolen var grønnsakssuppe med kjøttboller. Det har jeg laget i dag, men oppskriften er nok litt oppdatert fra skoledagene... Psst! Finn frem den store gryta, for dette vil du ha ha til flere middager!


Ingredienser til kjøttbollene

  • 2 pk svinekjøttdeig
  • 2 cm finhakket fersk ingefær
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 egg
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts oregano
  • 1/2 ts timian
  • salt og pepper

Ingredienser til grønnsakssuppen

  • 2 store poteter
  • 1/2 kålrot
  • 1/2 sellerirot
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 løk
  • 1/2 kinakål
  • 1/2 brokkoli, inkludert stammen
  • 2 liter vann (eller kraft)
  • 2 ss suppebuljong (hvis du ikke bruker kraft)
  • 4 laurbærblader
  • salt og pepper
  • 1/2 ts rosmarin
  • 1 ts oregano
  • noen stilker fersk timian 
  1. Kjør alle ingrediensene til kjøttbollene i en kjøkkenmaskin til en jevn masse. 
  2. Form kjøttboller ved hjelp av to skjeer dyppet i vann, om de ikke blir perfekt runde så gjør ikke det noe, det er bare sjarmerende! 
  3. Stek kjøttbollene lett brune på en stekepanne, og sett til side.

  1. Skjær grønnsakene i terninger, kinakålen i strimler. 
  2. Kok poteter, gulrot, kålrot, sellerirot, løk og brokkolistammen (skåret i terninger) i to liter vann+buljong/kraft, og krydder på medium varme til potetene er møre. 
  3. Ha så i brokkolibukettene og kinakålen, og kjøttbollene.
  4. Senk temperaturen, og la det hele trekke i 15-20 minutter til. Jo lenger tid dess mer smak, men ikke la det stå så lenge at grønnsakene går i oppløsning...

Server gjerne med ferske rundstykker eller flatbrød til.

PS! Denne oppskriften gir en ganske stor porsjon, så du har middag til en stor gjeng, flere dager (smaken er enda bedre på dag to!) eller du kan fryse den ned. 

Sulten på enda mer suppe? Sjekk ut chorizosuppen min! 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Heihei Monkis, suppen din og i tilegg alle de andre matrettene dine ser kjempegode ut. Du er virkelig en god kokk!

Monkis sa...

Hei, det var kjekt å høre, tusen takk! Har du prøvd noen av oppskriftene?

Monkis