lørdag 10. januar 2009

Wok med scampi

Chili og hvitløksmarinerte scampi er noe av det beste jeg vet. Enten det spises for seg selv som snacks eller forrett, eller sammen med ris og wokede grønnsaker.

Oppskrift for to personer:
24 rå scampi
2 ss sterk chilisaus
2 hvitløksfedd
2 ss olje
1 ts eddik
litt kvernet pepper
1/2 ts korianderpulver (kan skippes)

ris

en dæsj soyasaus
1/2 bunt brokkoli,
2 gulrøtter i skiver
vannkastanjer
minimais
(eller en pakke wokgrønnsaker fra frysedisken derson du har dårlig tid)

Mariner scampiene (enten med eller uten skall. Jeg liker å steke de med skallet på og skrelle de mens jeg spiser) i chillisaus, olje, eddik korianderpulver og hvitløk. Bland godt og la stå i kjøleskapet en times tid.
Kok opp ris.
Wok grønnsakene like før risen er ferdig, og hell på soyasaus mot slutten av steketiden.
Stek så scampiene et par minutter på hver side.
Som du ser har jeg full kontroll over grytene! Server med søt chilisaus.

fredag 9. januar 2009

Anbefalt på sol.no!


I dag oppdaget jeg at denne bloggen er på topp 5 listen til www.sol.no/guide/oppskrifter!

Det er ikke verst!
Denne bloggen er forresten på bloggkartet nå!http://bloggurat.net/kart/registrere/973/bergen

mandag 29. desember 2008

Andebryst med honningsaus

Sekretæren min har for en tid siden vært i København og kommet hjem med mye godt i kofferten, blandt annet to flotte, saftige (og ikke minst billige!) andebryst. And er tradisjonell julemat i Danmark i motsetning til kalkunen de fleste andre steder i verden. Etter en del surfing på nettet etter en god oppskrift falt jeg til slutt for denne. Så få vi heller prøve and i appelsinsaus neste gang.

Til to personer:

1 stort andebryst)
1 ss hel sort pepper
1 ss hel grønn pepper
1 ss honning
1 dl vann
salt og pepper
1 pakke fersk tagliatelle
cherrytomater


Kok opp 1 dl vann med 1 ss hel svart pepper og 1 ss hel grønn pepper. La det koke noen minutter uten lokk, ta gryten av varmen og ha i 1 ss honning. Sett det til siden.
Tørk godt av andebrystet og snitt skinnet, men pass på å ikke snitte helt ned i kjøttet. Krydre med salt og pepper.

Legg andebrystet med skinnsiden ned i meget varm panne. Fordi det er så mye fett i skinnet trenger ha smør i pannen. Stek i 4 minutter med skinnet ned og deretter i 1 minutt på den andre siden.

Andebrystet stekes deretter ca. 15 minutter på 200 grader i ovnen. Selv om jeg ikke gjorde det kan du gjerne bruke steketermometer. Andebrystet er ferdige når de har en kjernetemperatur på 60-62 grader. Ta ut andebrystet og la det hvile i ca 5 minutter.

Kok opp tagliatelle


Mens andebrystet står i ovnen, heller du pepper og honningblandingen i stekepannen og lar det koke inn sammen med andefettet. Pass på så honningen ikke blir brent!



Skjær opp andebrystet i tynne skiver og server med nykokt tagliatelle, delte cherrytomater og honningsjy.
Andre oppskrifter med and: And i appelsinsaus

søndag 28. desember 2008

Salte mandler

De fleste kan ikke få nok av brente mandler til jul, og det kan ikke jeg heller. Men også salte mandler smaker godt, og det er utrolig lett å lage.
Du trenger:
Så mye mandler du vil ha
1 ss olje
salt

Kok opp vann og skold madlene, og tørk dem godt.



Legg de nakne mandlene i en langpanne i ovnen i 125 grader i en halvtimes tid (eller mer om du har tid).

Når de er blitt helt tørre blander du inn en ss nøytral olje og kverner masse salt over. Det hele skal inn i ovnen igjen i en times tid.
Mmmmm, deilig romjulsgodteri!

PS! Som dere ser har jeg fått meg hjemmestrikket kokkeklær og kokkelue til jul! Lurer på om Michelinguidefolkene kommer på besøk en dag...

torsdag 20. november 2008

Lapskaus med pølse - funky hverdagsmat!

Lapskaus er - etter fårikål - kanskje Norges nasjonalrett. Hverdagsmat er det vi lager mest, og det kan være vanskelig å finne på noe fra dag til dag etter slitsom dag i jungelen - eller på jobb.

Dette er en veldig god og lettvindt pølse og grønnsaksgryte eller lapskaus, spesielt god nå som julepølsene er begynt å komme i butikken.



Til to personer:
1 stor medisterpølse (kan byttes ut med røkt kjøttpøle)
3 poteter
3 gulrøtter
2 stenger selleri eller en halv sellerirot
1/2 brokkoli i buketter
1 hvitløksbåt
1 ss olje
4 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
salt og pepper
provencekrydder

Skrell og skjær poteter, gulrot, brokkolistilken og selleri i terninger.
Varm oljen i en kjele, og fres grønnsakene (-brokkolibukettene) og hvitløk i pannen noen minutter.

Tilsett vann og buljong, kok opp i 10 minutter eller til potetene er møre.


Skjær opp julepølsen (medisterpølse) i terninger og brokkoli i buketter. Dette tilsettes nå i gryten, og smak til med krydder, salt og pepper, skru ned varmen og la det trekke i 5-8 minutter. Spises med flatbrød eller rugsprø, som jeg har gjort. Masse energi!

PS! Guacamoledip inneholder bare 1,5 % avocado?? Minn meg på at jeg skal lage skikkelig guacamole en gang!

lørdag 15. november 2008

Monkis møter en ny venn

I dag har jeg vært med sekretæren min på åpen dag på jobben. Tryllekunster, sjokoladesmaking og julekalenderverksted stod blant annet på menyen, sammen med noen halvtørre sandwich med roastbiff.
Men det gøyeste av alt var å møte 4 år gamle Elise, som er en stor fan av Mat med Monkis! Denne bloggposten går til deg, og vi håper du koste deg på TrygVesta-dagen og følger med på mine sprell her på bloggen i fremtiden!

søndag 2. november 2008

Biff Creole

Jeg har lenge ventet på at sekretæren min skulle spørre om ikke jeg kunne lage Biff Creole til henne, halvt kreolsk som hun er. Faktisk er det ganske enkelt å lage, og tar ikke lang tid.


2 biffer (mørbrad, ytrefilet eller entrecôte. Jeg brukte ytrefilet)
1 dl ris
1 dl reker eller krepsehaler
1/2 løk
1/2 grønn paprika
1/2 rød paprika
en boks hakkede tomater
1 stilk med selleri
1 fedd hvitløk
1/2 ts kayennepepper
olje til steking
1 ts sukker
1/2 ts salt
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts hot beauty spice

Begynn med å rensene rekene om du ikke bruker ferdigrensede krepsehaler.

Kok ris med gurkemeie (eller safran), og bland inn ferdig rensede reker når risen er ferdig kokt.

Krydre biffene med hot beauty spice, og stek dem på middels varme til det begynner å piple på oversiden. Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem.

Kutt løk, paprika og stilkselleri i biter, hvitløken hakkes. La dette få surre i pannen sammen med biffen de siste par minuttene. Tilsett hakkede tomater, og smak til med kajennepepper og sukker. Sukkeret gjør at tomatsausen ikke blir bitter. Smaker nydelig med rødvin til!
PS! Mandag morgen våkner jeg til denne herlige oppskriften i Dagbladet http://www.dagbladet.no/magasinet/2008/11/03/552514.html Innbakt kyllingsuppe! Siden jeg er en ape etter butterdeig og kylling så må dette prøves en dag!