mandag 18. juni 2012

10 krydder du må ha til indiske oppskrifter

Det indiske kjøkkenet er spekket med krydder. Kombinasjonen av de ulike krydderne skaper de særegne smakene. Men noen krydder utgjør stammen i indisk matlaging. Her er mine 10 favoritter.


1. Spisskummen (Cumin)

korianderfrø, cumin, spisskumin, spisskummin, kummen kummin, krydder indisk mat med monkis
Mine indiske favotitter, spisskummen og korianderfrø. Det dufter deilig!

Spisskummen er det krydderet jeg først og fremst forbinder med indisk mat. Med sin spesielle aroma og smak, så setter det spiss på maten. En samosa er for eksempel ikke fullkommen uten et par teskjeer spisskummen i oppskriften.

Aller best kommer smaken og ikke minst duften fram når du rister det litt på en tørr panne, og støter det i en morter etterpå. Min favoritt!

2. Korianderfrø

På en sterk andreplass kommer korianderfrø. Det er stor forskjell på koranderfrø og fersk koriander og de brukes vanligvis ikke om hverandre. 

Gjør du det samme med korianderfrø som med cumin, (rister og støter) så har du en god krydderblanding som passer til det meste i det eksotiske kjøkkenet. Skal du piffe opp kjøttkakene så er dette en innertier. Korianderfrø er også kjempegod i marinader som kan brukes på f.eks entrecôte. 

3. Kanel

kanel, indisk, krydder, mat med monkis,
Mmmm, lukter jul!

Kanel som indisk krydder? Hører ikke det til risengrynsgrøt, skillingsboller og norske julekaker? Faktisk er kanel et av de mest brukte indiske krydderne.

Ifølge krydderleksikonet mitt finnes det 250 ulike typer kaneltrær i verden! I indiske retter brukes kanel i chai (te), i desserter, garam masala og i ulike karrier. Men ikke bruk for mye i middagen, et hint av kanal er nok. Bruk gjerne litt av en kanelstang i en gryterett.

4. Safran

mat med monkis, safran safrantråder,
Verdens dyreste krydder er god å bruke i for eksempel fiskesupper.

Safran kommer fra en krokusblomst, to, tre tråder pr. blomst, 100 000 pr kilo! Dette må håndplukkes. Er det rart det er verdens dyreste krydder? Safram gir både smak og gyllen farge til mange retter, og er spesiell god til fiskeretter, synes jeg. Denne boksen fikk jeg prutet litt ned på prisen i Dubai.

5. Gurkemeie

Gurkemeie (eller tumeric som det heter på engelsk) er også kalt "fattigmannssafran". Jeg synes ikke det smaker noe særlig, og bruker det mest for å få fin gulfarge på en rett. Det er først og fremst gurkemeiesom gir den gule fargen i karri.

6. Fennikelfrø

Frøene fra fennikel kjenner du sikkert igjen hvis du har vært på en indisk restaurant og har fått en liten skål med frø etter måltidet.

I tillegg til å bruke det i chutney og grønnsaksretter, bruker nemlig inderne fennikel til å rense munnen. Nesten som munnkyllevann altså!

7. Chilli

Mat med Monkis rød chili i øynene
Auauau! Jeg anbefaler ikke å gni chili i øynene!

Etter pepper er chilli verdens mest brukte krydder. Brukes for å få sterkere smak på maten. Huskeregel: jo mer frø og hvite hinner du bruker, dess sterkere blir det. Om du ikke alltid har fesrk chilli i hus, så bør du ha et glass chilipulver på lur.

8. Mynte

Mynte er uunnværlig i en indisk raita med yoghurt. Det smaker god på papadums eller er med på å kjøle ned en brennheit karri!

9. Garam masala


Garam masala betyr sterk krydder og er en blanding av masse forskjellige krydder. Du kan enten kjøpe det på glass i butikken, eller lage din egen blanding, ved å støte og male alt sammen i en morter. Da kan du bestemme selv hva du vil ha mer eller mindre av. Her er et utgangspunkt:


 • 1 ss kardemommefrø
 • en liten kanelstang
 • 1 ts cumin
 • 1 kvart revet muskat
 • 1 ts hel sort pepper
 • 1 ts nellikspiker

10. Karri (eller curry)

Karri er sannsynligvis den mest brukte krydderblandingen i verden. Alt fra brennhete karriretter i Sør-India til karriretter på puben i London til fiskeboller i norsk (gurkemeie-)karri her hjemme. Ordet betyr saus på tamilsk.

Det finnes utallige typer blandinger, og kvinner og menn over store deler av kloden sitter nok på sine egne hemmelige familieoppskrifter. Men mye av krydderne som går igjen er:
 • koriander
 • chili
 • gurkemeie
 • cumin
 • kanel
 • nellik
 • kardemommefrø
 • pepper
 • ingefær

Fikk du lyst til å lage indisk nå? Prøv samosa, eller hva med å teste denne currygryten?

Følg Mat med Monkis på facebook!

3 kommentarer:

Laugums_ sa...

Fennikelfrø blir brukt som en digestiv, litt på samme måte som vi tar oss en akevitt etter maten. Nå snakker jeg kun utifra min erfaring med det nordinidske kjøkken. Etter maten får man gjerne serverte enten fennikkelfrø med grovt sukker eller fennikkelfrø som allerede har fått et sukkerlag og farge (litt som kakepynt).

Monkis sa...

Hei! Takk for kommentar! Så det er godt for fordøyelsen, altså? Da skal jeg ta meg en ekstra teskje med fennikelfrø neste gang jeg spiser indisk, jeg som har magen full av vatt ;)

Monkis

Davila sa...

Hei,
Jeg skriver for å informere deg om at vi tilbyr personlige lån med 2% rente. Vi kan gi deg lån slik at du kan gjennomføre prosjektene dine eller andre ting du vil gjøre. Kontakt oss direkte via e-post: sduplens@gmail.com
Beste hilsener