søndag 19. desember 2010

Sitron- og ingefærkaker


Denne go'biten fant jeg på Tine sin iPhone-app, da jeg var på jakt etter julekaker med sitron og ingefær, en deilig kombinasjon. Heldigvis ble det vellykket!

Du trenger:
Ca 15-20 mandler
100 g smør
1 dl sukker
1 ts malt ingefær
revet skall av en sitron
1 ss lys sirup
2.5 dl mel
1 ts bakepulver

Grovhakk mandlene. Resten av ingrediensene blander du i en food processor. Kjør til du har en deig, men ikke for lenge.

Strø litt mel på bordet, og kna de hakkede mandlene inn i deigen.


Del deigen i seks deler, rull dem til fingertykke pølser, som du trykker lett ned med fingrene. Legg dem på bakepapir på en stekeplate og stek på 175 grader i 10-12 minutter.

 Når de er ferdig skjærer du dem i biter på skrå. Når de fremdeles er litt varme og myke er det enklest.


God jul og spis godis med god samvittighet!

torsdag 16. desember 2010

Brente mandler

En klassiker blant julegodis er brente mandler. Denne oppskriften er nesten sunn, mandlene er nemlig kun omkranset av et tynt lag med knekk.


Du trenger:

  • 500 g mandler 
  • 0,5 dl vann 
  • 150 g sukker 
  • 1 ss smør 
Det er viktig å røre hele tiden til sukkeret rundt mandlene krystalliseres, og mandlene blir gråaktig.


Skru opp varmen, rør videre til sukkeret smelter igjen og får en jevn, pen karamellfarge. 
Pass på så ikke sukkeret blir brent. Bland så i smøret. 




Smør en langpanne med soyaolje. Hell mandlene i langpannen, og ta dem fra hverandre med en gaffel. La dem bli helt kalde. 


 Oppbevar dem i en tett boks eller i glass på et tørt sted. Ha gjerne i bitte litt melis så de ikke klistrer seg i hverandre. 

mandag 18. oktober 2010

Tilslørte bondepiker

Slafs! Nå er det herlige norske epler å få tak i, og noe av det beste du kan lage av det er  tilsølte  tilslørte bondepiker. Ikke tar det lang tid heller.



Til to porsjoner trenger du:
3 epler
3 ss sukker
en dæsj vann

3 skiver gammelt brød
4 ss sukker
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
3 ss smør

2 dl kremfløte

Skrell eplene, skjær dem i passe store biter, og kok dem opp sammen med sukker og vann i en kjele med lokk, til det faller sammen og lett blir til mos. Avkjøl.



I mens kjører du brødskivene i en kjøkkenmaskin til det blir smuler. Dette steker du sammen med smør, sukker kanel og kardemomme på sterk varme slik at det blir karamellisert - men ikke brent. Avkjøl.



Visp fløten stiv til krem.

Når alt er avkjølt legger du krem, eplemos og brødsmuleblanding lag på lag tre ganger i et høyt glass. Pynt gjerne med et mynteblad eller to.

NB! Det er viktig å legge desserten i glassene like før servering, ellers vil smulene bli myke og ikke crunchy!

Har dere forresten sett siste nummer av Maison Vin & Mat? Sjekk ut spalten Nytt på nett. Der er jeg, og sekretæren min klarte også å snike seg med!


onsdag 29. september 2010

Hjemmelaget burger på grillen

Kalenderen viser slutten av september, om morgenen er det rim på bakken og? Jeg vurderer å bytte ut kokkejakken med lusekofte. Hva er vel mer naturlig enn å da finne frem grillen? Her i Bergen har det strengt tatt ikke vært sommer i år, så grillen har vært lite i bruk. Da det så ble meldt syv hele dager med strålende sol, bare måtte jeg lage disse saftige burgerne.

Til 4 store burgere trenger du:
350 g kjøttdeig eller karbonadedeig for en litt magrere variant
en kvart løk, hakket
et hvitløksfedd hakket
en kvast fersk koriander
to ts potetmel
ett egg
salt
pepper
litt cumin og korianderfrø støtt i morter


Slik gjør du:
Dette er så enkelt! Ha alt i kjøkkenmaskin: hakk løken først, ha så i kjøttdeigen litt av gangen, knekk et egg og ha oppi og ha i krydderet og potetmel. La maskinen gjøre jobben med å bland godt. Lag fire store burgere, det er lettere å forme dem pent hvis du er litt fuktig på hendene.








Pass på at grillen er varm nok, (men ikke for varm! Svir du halen er det for varmt!) Legg burgerne på
risten og grill i 3-4 minutter på hver side (tiden kommer litt an på temperaturen.)

Grill gjerne mais og tomater i samme slengen, og ikke minst - marsmallows.... slafs!

søndag 12. september 2010

Pasta med scampi og hvitvin- og ostesaus

Vil vil ha en enkel vri på pastaretten? Denne retten er både enkel, men ikke minst veldig smakfull. Oppskriften har jeg funnet på allrecipe, da jeg søkte på pecorino-ost, som ble kjøpt inn fra Italia i sommer.


Til en romantisk middag for to trenger du:

  • 225 g pasta
  • 30 ml olivenolje
  • 30 g smør
  • 3 hvitløksfedd
  • 200 g scampi (reker går og bra)
  • 90 ml hvitvin
  • 60 ml saft fra en sitron
  • en klype paprikapulver
  • en neve hakket fersk basilikum
  • salt
  • 75 g cherrytomater, halverte
  • 7 g raspet Pecorino Romano ost (annen parmesanost funker og)
  • litt hakket persille til pynt

Kok opp pasta al dente. Bruk gjerne en litt morsom type pasta! Når pastaen er ferdigkokt lar du den renne godt fra seg. Ha alt i en stor bolle.

Varme oljen og smøret i en stekepanne på medium varme til smøret er smeltet. Ha i hvitløken og rør rundt i 2-3 minutter.


Ha i skrelte scampi (husk å fjerne tarmstrengen på forhånd!). Stek i 4-5 minutter mens du rører. Rør inn vin, sitronsaft, paprikapulver, basilikum og salt og la det koke et par minutter til.


Ha i halve cherrytomater og la koke i ett minutt til. Ta det hele av varmen og hell alt over i bollen med pastaen. Spre på med revet ost og persille, og rørt det hele god sammen, før du serverer.

søndag 22. august 2010

Saftig gulrotkake


Denne gulrotkaken er tydeligvis en av de mest populære i blogglandia, så jeg måtte nesten teste den jeg og. Etter oppskrift fra favorittbloggen Trines mektige matblogg:



Du trenger:
3 store egg
2,5 dl matolje
350 gram sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
1/2 ts muskat
1/2 ss natron
1/2 ss bakepulver
325 gram hvetemel
100 gram mørk kokesjokolade, finhakket
400 gram revet gulrot
1 1/2 revet eple

Krem
100 gram romtemperert smør
250 gram melis
200 gram romtemperert kremost, naturell
1,5 ss vaniljesukker

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Pisk sammen egg, sukker og olje til en lys masse.




Sikt i hvetemel og de andre tørre ingrediensene og bland røren forsiktig sammen. Rør i hakket kokesjokolade.
Riv gulrøttene, gjerne halvparten på den fineste delen av råkostjernet, og den andre halvparten på den groveste delen. Skrell eplene og riv de også. Vend inn gulrøtter og epler i deigen.


Ha deigen i en liten, bakepapirkledt langpanne (ca 20x30 cm), eller i to brødformer som jeg gjorde. Stek kaken på rist midt i ovnen på ca 180 grader i ca 60 minutter. Avkjøl kaken i formen.


Når kaken er avkjølt lager du kremen (bland alt) og smør på. Pynt gjerne med kakestrøssel!

fredag 18. juni 2010

Marokkansk lammegryte


Det beste med iPhone er å ha tusenvis av oppskrifter i lommen. Det er mange kokebok-applikasjoner å laste ned, og foruten geniale, Epicurious (på engelsk) er Matprat den beste av de norske.
Det er der denne oppskriften kommer fra i dag. Enkelt og greit.





Du trenger til 4 personer:
400 g benfritt lammekjøtt, skåret i terninger (jeg brukte lammelår i skiver)
2 ss hvetemel
kvernet salt & pepper
2 båter hvitløk
2 ss olje
1,5 dl appelsinjuice
1 stk kjøttbuljongterning + 3 dl vann
50 g tørket aprikos skåret i biter
1 ts malt koriander
1 ts malt spisscumin (krydderne kvernet jeg hele i morter)
2 ts maizena rørt ut i 1 ss vann
3 ss grovhakkede mandler
frisk koriander til pynt.


Skjær kjøttet i terninger, og brun det i olje i ca 5-10 minutter. Ha i hakket hvitløk når det er et par minutter igjen.




Tilsett aprikos, appelsinjuice, buljongvann og krydderet og la det trekke i ca 10 minutter.



Rør inn maizenablandingen og mandler og la det stå et par minutter.

Server med ris og pynt med hakket, fersk koriander.


Den observante seer ser at jeg har juksa litt,
og brukt bladpersille i stedet for koriander...