tirsdag 20. desember 2011

Pinnekjøtt med kålrotstappe

Pinnekjøtt er min julefavoritt! Det blir ikke jul før hele huset dufter av lammesidene som damper på kjøkkenet og venter på å bli spist, som årets beste måltid. Det beste er at oppskriften er veldig lett å lage.

Du trenger:
500 g pinnekjøtt av lam, enten saltet eller røkt - og det var i grunnen det!

Ribbesidene skjæres lange ribbein. Få de i kjøttdisken til å gjøre dette for deg, eller kjøp ferdig oppskåret. Et tips er å ikke kjøpe de aller magreste ribbesidene, de har også gjerne minst kjøtt. Men styr også unna de aller feteste ribbesidene. Finner du en side der du kan se kjøtt gjennom fettet så kan det være den perfekte ribbesiden. (Sekretæren min har en fortid som deltidsansatt i kjøttdisk under studietiden. Det kommer godt med!)


Legg pinnene i vann dagen dagen før, for å få ut saltet, og normalisere vannvolumet i pinnekjøttet. Men ikke skift vann underveis, da kan du risikere å ene opp med smakløst pinnekjøtt julaften.

Finn den største kjelen du har, hiv oppi en rist eller legg i barkfrie bjørkepinner lagvis. Fyll opp vann slik at dette dekkes. Ha oppi pinnekjøttet.

Det hele må dampkoke under lokk i minst 3 timer- gjerne mer - til kjøttet er godt og mørt. bli det tomt for vann, fyll på underveis.

Pinnekjøtt spises med poteter, sjy og kålrabistappe. Noen serverer også vossakorv ved siden av.

Kålrotstappe
Skrell og del en kålrabi i skiver. Kokes mør, og sil vekk vannet. Finn frem en rotmoser og mos kålroten med salt, pepper og revet muskat. Bland inn en ss smør, og bittelitt sjy fra pinnekjøttet.

Da er det klart til julemiddag! Hva pleier du ha til jul?


Ingen kommentarer: