søndag 3. januar 2010

Ribbe med garantert sprø svor

Sprø svor er et must på svineribbe, og her er den ikke så veldig hemmelige oppskriften på hvordan få det til!


Oppskrift:
Midtribbe eller tynnribbe, 500 g pr person
salt
pepper
2 dl vann

epler
svisker

1. Dersom du har frossenribbe må den tines opp i kjøleskapet to dager før bruk. Bruk en skarp kniv (gjerne tapetkniv!) og rut opp svoren når ribben er halvtint. Da er det lettest.

2. Dagen før steking smører du ribben godt inn med salt og pepper, pakker det hele inn i aluminiumsfolie og lar det stå i kjøleskapet natten over.

3. Legg ribben i en langpanne, med en asjett under, slik at midten blir høyere og fettet kan renne av. Hell 2 dl vann i langpannen. Dekk det hele med aluminiumsfolie og la stå i 230 grader i ovnen i 45 minutter. Slik vil svoren sprekke og ribben blåse seg litt opp.


4. Ta av folien, senk temperaturen til 200 grader og stek ribben i ca 2 - 2 1 /2 timer (lengre steketid for større ribbe, kortere for mindre stykker eller tynnribbe)

5. Epler skjært i båter og svisker legger du i aluminiumsfolie, lukk i gjen og stek dette sammen med ribben siste 15 minutter. Sunsweet svisker har mest smak, hold dere unna billig-merkene for denne gang!


6. Som regel vil ribben få sprø svor av seg selv, men dette trikset garanterer sprø svor (så lenge du passer på!): De siste 5 minuttene putter du ribben øverst i ovnen, skrur opp varmen til 250 grader og tar på grillelementet og på null komma niks kommer svoren til å sprette opp som popcorn! Men pass på hele tiden for svoren kan raskt svi seg.

7. La ribben hvile 15 minutter før du skjærer opp.

Server med tykk brun saus, kokte poteter, og hjemmelaget surkål og gulrøtter.

PS! Hva med en forfriskende sitronfromasj til dessert?

PPS! Dette blir det rester av. neste dag deler du opp ribberestene i mindre stykker, hell på rikelig med søt chillisaus og varm opp i ovnen i 20 minutter.

Ingen kommentarer: