søndag 20. januar 2013

7 krydder du må ha til italienske oppskrifter


Disse syv krydderurtene må du ha hvis du liker å lage italiensk mat og til en rekke pastaoppskrifter. De fleste har nok dem i små glass i krydderhyllen, men det er noe annet mer ferske urter. Du kan plante krydderurtene i krukker og har dem ute på terrassen (utenom kanskje laurbærblad, og husk at basilikum liker seg best innendørs). De du kjøper på et gartneri eller hagesenter holder seg mye bedre hvis du planter dem, enn de halvdaue du får tak i i matbutikken. Om vinteren kan du fint bruke tørket variant av krydderne.

1. Oregano 

Oregano er etter min mening selve Mr. Italiensk Krydder! Brukes til det aller meste, uunnværlig i pasta og pizza. Fersk oregano er god å drysse litt i salater.

2. Basilikum 

Mmmmm, basilikum lukter godt!

Basilikum er nydelig i salater, som forrett sammen med tomat og mozzarello, som topping på pizza (etter at den er stekt!) og på bruchetta. Men fersk basilikum liker ikke å ha det hett. Skal du ha i basilikum i varme retter, må du ha det i rett før servering, ellers mister den rett og slett smaken. Det er flere typer basilikum. Grønn basilikum er mest vanlig ( I Italia kan bladene være gigantiske!), men det finnes også blant annet rød-, sitron- og thaibasilikum, som forresten er nydelig i ferske vårruller.

Psst! Hvis du ser at det plutselig er færre blader på basilikumplantene mine, er det fordi jeg kanskje, muligens har smugspist et par blader sånn når ingen ser det...

3. Rosmarin 

Selv om mange forbinder rosmarin med påskelam eller det franske kjøkkenet, er det et uunnværlig også på det italienske kjøkkenet. Det har kraftig smak, så ikke bruk mye, med mindre du vil at hele retten skal ose av rosmarin! Lager du  foccacia, kan du hakke opp lit rosmarin og strø på toppen sammen med salt og olivenolje.

4. Salvie 

I seg selv synes ikke jeg salvie er noe særlig godt, og at det lukter litt "såpete" Men den hever blant annet smaken i tomatsuppen. Forsøk også et par hele blader fersk salvie i pastasausen. Lager du f.eks en hjemmelagnet bolognese, der du først surrer gulrøtter, selleri og bacon, kan du heve smaken med å hive oppi en  såkalt "bouquet garni" bestående av en kvast rosmarin og salvie bundet sammen.
Bouquet garni av salvie og rosmarin. 

5. Timian 

Timian er en av favorittene mine, og er særdeles god med kylling. Ha fersk timian i salater eller på kyllingsmørbrød. Har du forresten forsøkt timian i pizzabunnen? Prøv det neste gang du skal lage pizza, og du vil aldri gå tilbake til ren hvit bunn....

6. Laurbærblad 

Et par blader laurbær must i fiskeretter, supper og minetronesuppe. Får du bladet i suppeskålen, så er det lov til å legge det pent til side. Jeg anbefaler ikke å plukke blader fra en laurbærkrans vunnet i et viktig idrettsarrangement, eller tilhørende romerske keisere...

7. Bladpersille 

I motsetning til kruspersillen som er mange nordmenn - deriblant Ingrid Espelid og Tøflus - sin favoritt, er italienerne glade i bladpersille. Brukes enten i salater eller strødd ut over en tallerken rykende varm pasta med blåskjell? Bladpersille kan også brukes i seg selv som salat til curryretter.

Se også 10 krydder du må ha til indiske oppskrifter.

2 kommentarer:

Fiona sa...

Nam! Krydder er digg :-D Supert med tips Jennifer - har alltid hatt lyst på en mini "urtehage" på kjøkkenet eller hvor det enn holder seg best, men er usikker på oppbevaringen! Basilikum har jeg fått til å overleve med stor brask og bram i hele 5 mnd - men andre har jeg ikke prøvd meg på. Kan alle urter nevnt over også oppbevares inne? Og når på året kan de være ute isåfall (vindforhold, regnforhold, solforhold)? :-D Bare svar om du har tid ;-)
Du er super flott gravid btw - lykke til videre! Babyen koser seg nok med alle urtene ;-P

Monkis sa...

Hei Fiona!
Ja krydder er... øhh, et krydder i hverdagen ;) Jeg har en hel skuff full av all mulig krydderglass fra alle verdens hjørner, men om sommeren så er det godt med plantede urter på terrassen. At du har holdt en basilikum i 5 mnd er veldig bra (men hvordan klarte du å la være å spise den opp??) Det er i grunnen basilikum som trives best innendørs, de andre liker seg best ute med masse sol og veldrenert jord (i bed eller i krukker med hull i bunnen). Jeg pleier å kjøpe urtene sent om våren, potte dem i store krukker, og så varer de til senhøsten. Da tar jeg det som er igjen og tørker det så har jeg førsteklasses tørkede urter til vinteren. Særlig rosmarin blir veldig bra :)

Ellers takker sekretæren min for kompliment. Hun sier at jeg nok må forberede meg på å lage babymat etterhvert...

Hilsen Monkis